in

Păsări de la Dunăre: corcodelul și chirighița

Fotografia zilei vine de la Dunăre: o chirighiță cu obraz alb îl trage de ureche pe un corcodel cu gât roșu, într-o dispută greu de înțeles.

Corcodelul cu gât roșu (Podiceps cristatus) nu are dimorfism sexual, adică și femela și masculul au aceleași culori: negru pe spate, maroniu în laterale și alburiu pe burtă. Când îi atrage atenția ceva, penele de pe cap formează un evantai simpatic.

Este suplu, nu cântărește mai mult de 1 kilogram și jumătate. Trăiește în europa și Asia, iar în România cuibărește în zonele de deal și câmpie, pe întreg teritoriul țării.

Îi place apa, cu vegetație bogată (bălți, mlaștini, margini de lacuri) în care își stabilește teritoriile în primăvară când începe sezonul de cuibărit.

Iarna se adună în grupuri numeroase pe suprafața bazinelor acvatice ramase dezghețate, în special în sudul țării și Dobrogea. Peștii mici fac parte din dieta zilnică, dar mănâncă și crustacee, moluște, insecte.

Chirighița cu obraz alb este mică, are cam 100 de grame, aripile rotunjite, coada scurtă și ușor bifurcată. Penele sunt alb-cenușiu, cenușiu-închis, pe piept și abdomen în contrast cu aripile și coada care sunt mai deschise la culoare. Obrajii sunt albi, iar ciocul și picioarele – de culoare roșie. Trăiește în Europa, Africa, dar și china, India, Australia. La noi, se găsește mai ales în Delta Dunării, mai puțin în zonele din arcul Carpatic.

Ambele păsări sunt amenințate de arderea stufului, chir și în afara perioadei de vegetație, întrucât acesta nu are timp să se refacă pentru a le pune la dispoziție terenuri de construit cuibul.

Sursa: sor.ro. Credit foto: Daniel Petrescu

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Două antreprenoare românce produc agregate pentru asfalt din deşeuri

STUDIU – Monitorizarea deșeurilor de plastic cu biosenzori acvatici