in

17 mio. de insecte zboară în fiecare an printr-o trecătoare din Pirinei

Sursă foto: Universitatea din Exeter

Este o priveliște ciudată și minunată: milioane de insecte migratoare care trec printr-o singură trecătoare îngustă din Pirinei, arătând ca un covor zburător întunecat și emițând un zumzet scăzut și profund, potrivit The Guardian.

O echipă de oameni de știință de la o universitate britanică, care a studiat fenomenul în ultimii patru ani, a ajuns acum la concluzia că peste 17 milioane de insecte zboară în fiecare an prin Puerto de Bujaruelo, cu o lățime de 30 de metri, la granița dintre Franța și Spania.

„Este într-adevăr un fenomen magic”, a declarat Will Hawkes, de la centrul pentru ecologie și conservare din cadrul Universității Exeter. „Mături plasa și este plină de cele mai mici muște, toate călătorind în această migrație incredibil de mare”.

Lucrarea își are originea în descoperirea, în 1950, a ornitologilor britanici Elizabeth și David Lack, care „au dat peste un spectacol” – migrația prin trecătoare, care se află la 2.273 de metri.

Hawkes a spus: „Aceștia au fost martorii unui număr remarcabil de sirfide care migrau prin munți. Am mers la aceeași trecătoare pentru a vedea dacă această migrație mai are loc și pentru a înregistra numărul și speciile.

”Nu numai că un număr mare de musculițe migrau încă prin trecătoare, dar numărul lor s-a mărit. Aceste insecte și-ar fi început călătoria mai la nord de Europa și ar fi continuat spre sud, în Spania și poate chiar mai departe, în timpul iernii. Au existat zile în care numărul de muște a depășit cu mult 3.000 de indivizi pe metru, pe minut.”

Pe lângă sirfide, cercetătorii au urmărit fluturi – inclusiv fluturi albi ai verzei, libelule și muște de casă – trecând prin pas.

Echipa din Exeter speră ca descoperirile lor să stimuleze hotărârea de a proteja habitatele acestora.

Credit foto: Universitatea din Exeter

CE CREDETI?

351 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

Inițiativă de împădurire în județul Prahova

29 iunie – Ziua Dunării