În fiecare an, pe 29 iunie, sărbătorim Ziua Dunării. Această zi a fost marcată începând din 1994, când a fost semnată la Sofia convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.
Manifestări care marchează Ziua Dunării se desfășoară în toate cele 10 state dunărene, iar unele dintre acestea se concentrează pe adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului. În același timp, această zi este dedicată cunoașterii și protejării fluviului care unește Europa de la vest la est.
Ministerul Mediului a anunțat că tema propusă în 2024 pentru sărbătorirea Zilei Dunării este „Keep the Danube Blue/ Să păstrăm Dunărea albastră!”, promovând astfel cooperarea între statele care împart această resursă comună pentru reducerea poluării și protecția ecosistemului acvatic al acestui fluviu.
Al doilea fluviu ca lungime din Europa, după Volga, Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră și se varsă în Marea Neagră. Curge pe o distanță de 2.858 de kilometri și traversează 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), fiind fluviul care trece prin cele mai multe granițe din lume.
Dunărea străbate România pe o distanță de 1.075 de kilometri, cea mai lungă dintre toate țările riverane fluviului.
Delta pe care o formează la vărsare este cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie protejată din lungul Dunării. Peste 5.000 de specii de floră și faună sunt adăpostite în Delta Dunării, aceasta fiind recunoscută ca una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume, comparativ cu suprafața sa.
Textul integral poate fi accesat pe pagina România Sălbatică.
Credit foto: Romania Travel Guide