in

Ciorile apelează la deducție pentru a lua decizii informate

În fiecare zi, ne bazăm pe experiențele noastre anterioare pentru a lua decizii în cunoștință de cauză. Atunci când suntem blocați în trafic, dezbatem rapid schimbarea rutelor, reamintindu-ne informații importante precum ziua săptămânii, ora și condițiile de trafic anterioare. Folosim aceste informații pentru a determina ce rută este probabil să fie mai puțin aglomerată în acel moment.

Acest proces de gândire este un exemplu de „inferență statistică”, în care tragem concluzii pe baza datelor anterioare. Oamenii de știință au crezut cândva că utilizarea inferenței statistice pentru luarea deciziilor era o trăsătură exclusiv umană, asemănătoare limbajului. Cu toate acestea, cercetări recente contestă această noțiune, demonstrând că ciorile prezintă abilități impresionante de raționament bazate pe inferența statistică.

Cercetătorii de la Universitatea din Tübingen, Germania demonstrează că aceste păsări pot înțelege cum o alegere poate fi optimă într-un context, dar nu și în altul – un pic ca și cum o rută de trafic ar putea fi alegerea cea mai bună într-o zi de luni, dar nu și într-o zi de sâmbătă. Aceștia și-au publicat concluziile în revista Current Biology.

Mai mult decât atât, abilitățile acestor animale nu se rezumă doar la probele statistice. Corbii pot recunoaște fețele și pot hărțui oamenii de știință care i-au capturat în trecut pentru cercetare. De asemenea, ei creează instrumente, cum ar fi confecționarea de „cârlige” din bețe pentru a căuta hrană și apoi le depozitează cu grijă pentru a le reutiliza ulterior. Atunci când o cioară își întoarce privirea spre tine, nu se limitează doar la a privi, ci și la a calcula.

Articolul integral poate fi citit pe pagina Big Think.

Credit foto: Perky Pet

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

Bizonii reintroduși în România pot contribui la eliminarea carbonului

UE adoptă directiva privind „dreptul la reparare” pentru consumatori