in

OMV Petrom achiziționează 50% din compania românească „Respiră Verde”

Compania energetică OMV Petrom anunță semnarea contractului pentru achiziția a 50% din părțile sociale ale societății românești „Respiră Verde” SRL, care colectează uleiul alimentar uzat.

Finalizarea tranzacției este estimată să aibă loc în primul trimestru al anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții, inclusiv autorizarea de către Consiliul Concurenței și de către Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

Uleiul alimentar uzat este una dintre principalele materii prime regenerabile pentru a produce combustibil de aviație sustenabil (SAF) și biodiesel (ulei vegetal hidrotratat – HVO[1]). Utilizarea acestora în transport reduce considerabil emisiile de carbon. În cazul utilizării SAF, emisiile de CO2 rezultate din zborurile comerciale sunt cu aproximativ 80% mai mici față de combustibilul convențional.

„Căutăm cele mai bune soluții pentru reducerea emisiilor, iar biocombustibilii reprezintă o oportunitate pentru decarbonizarea transportului. Unul dintre obiectivele strategiei noastre pentru 2030 este ca biocombustibilii să reprezinte peste 15% din producția totală de combustibilarburanți. Prin această tranzacție, facem un prim pas pentru a ne asigura accesul la materia primă necesară producerii biocombustibililor și deschidem perspectiva integrării economiei circulare în activitățile noastre de bază”, afirmă Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing.

Înființată în urmă cu 12 ani, „Respiră Verde” colectează până la 10.000 de tone de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail.

Citește mai multe, pe psnews.ro.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Traseu cicloturistic de 1.729 de kilometri în vestul României

SGR – Prima stație de stocare și numărare a ambalajelor, inaugurată la Bonțida