in

100 de metode simple de protejare a naturii. Reducerea risipei alimentare

Știai că aruncăm 1,3 miliarde de tone de mâncare în fiecare an?

Dacă toată mâncarea aruncată ar fi o țară, aceasta ar fi a treia ca mărime, după SUA și China, în ce privește impactul asupra mediului.  

Cantitatea de mâncare aruncată este uriașă dar trebuie să ținem cont și de combustibilul folosit pentru producerea și transportul alimentelor sau de apa folosită în procesarea acestora.

Iată cîteva date privind risipa de alimente:

  • Legumele și fructele sunt pe primul loc între produsele aruncate
  • O treime dintre verdețuri (salate, condimente verzi) ajunge la coșul de gunoi
  • 65% din mâncarea aruncată aparține oamenilor obișnuiți
  • O porție de mâncare (un burger, de exemplu) aruncată folosește cam aceeași cantitate utilizată atunci când facem un duș lung

Iată ce poți face pentru a reduce risipa:

  • Fă un meniu pentru toată săptămâna.
  • Fă o listă cu ce ai nevoie, după ce ai verificat ce ai prin cămară.
  • Folosește în rețete mai întâi produsele care urmează să expire.
  • Fii realist, dacă nu-ți place să gătești, nu are rost să cumperi tot felul de ingrediente complicate.  
  • Dacă se poate, cumpără de la producători locali.
  • În oraș, mai bine sari un fel de mâncare, decât să iei acasă resturile. De cele mai multe ori, acestea sfârșesc la coșul de gunoi.
  • Dacă observi că arunci de obicei un produs, taie-l de pe listă.

CITEȘTE ȘI 100 de metode simple de protejare a naturii. Spălatul rufelor.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

În Europa, trenurile încep să concureze avionul

Microfermă urbană și hotel pentru insecte la Galați