Oamenii de știință au creat „plasticul viu” care se autodistruge atunci când materialul începe să se erodeze.
În procesul de compostare, acest produs inovator se descompune într-o lună, spre deosebire de versiunile tradiționale, care necesită până la 55 de zile pentru a se descompune în aceleași condiții. Tehnologia promițătoare a fost inspirată de puterea proteinelor care „mănâncă” plastic, produse în mod natural de o specie de bacterii descoperită în 2016 la o unitate de reciclare din Japonia, scrie Descopera.ro.
În anii care au urmat, oamenii de știință au descoperit și alte specii de bacterii care au evoluat pentru a produce enzime capabile să descompună plasticul, iar aceste proteine naturale au inspirat versiuni sintetice care sunt și mai eficiente în eliminarea deșeurilor.
Plasticul viu, creat cu ajutorul unor bacterii
Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe (CAS), conduși de biologul sintetic Chenwang Tang, au reușit să încorporeze spori bacterieni care secretă aceste enzime în structura plasticului din policaprolactonă (PCL).
Astfel, pe măsură ce plasticul viu începe să se degradeze, aceste enzime eliberate pot finaliza procesul de descompunere.
Fiind proteine mari și complexe, enzimele sunt adesea instabile sau chiar fragile. Așa că cercetătorii au modificat gena pentru o enzimă lipază din bacteria Burkholderia cepacia (BC) în ADN-ul unei alte bacterii numite Bacillus subtilis, care, sub formă de spori, este rezistentă la temperaturi și presiuni ridicate.
Pe măsură ce suprafața plasticului se erodează, sporii eliberați încep să germineze. B. subtilis în creștere exprimă apoi copia sa de BC-lipază, care se apucă de treabă și degradează aproape complet moleculele de PCL.