in

Despre meseria de ranger

Tot mai mulți dintre noi sunt atrași de munte, pădure, lacuri. Presiunea asupra acestora crește în timp ce înțelegerea noastră față de modul cum funcționează natura scade. Rangerii sunt cei care lucrează în zona aceasta tensionată dintre noi și natură.  

Sunt cam 25o de rangeri care activează în ariile protejate din România. Știm că au o meserie interesantă, specială, care nu e pentru toată lumea: presupune rezistență fizică, antrenament și un stil de viață despre care vorbim cu admirație, dar despre care nu știm mare lucru.  

Știm că au un rol esențial în gestionarea zonelor zonelor protejate, dar cunoștințele noastre se cam opresc aici.

În cadrul proiectului „Oameni pentru Natură”, ProPark – Fundația pentru Arii Protejate a realizat o serie de materiale cu poveștile celor care lucrează în aceste arii și în domeniul conservării în general.  

Munca rangerilor este complexă și fascinantă în același timp: stau mult pe teren, parcurg mii de km pe an, pe jos, acoperind suprafețe întinse, uneori în condiții dificile sau chiar  primejdioase.Mulți dintre ei sunt ingineri silvici, majoritatea sunt pasionați de biologie, geografie, ecologie.

Rangerii protejează monumentele nturii, monitorizează starea de sănătate a pădurii, observă dezvoltarea  acesteia, inventariază specii de arbori, realizează hărți, instalează camere de mișcare, urmăresc păsările, stau de vorbă cu turiștii.

Rezultatul muncii lor este vizibil mai ales în zona de educație: în ultima vreme sunt tot mai puține deșeuri în zonele protejate. Dar cea mai importantă parte a muncii lor ne influențează viața fără să ne dăm seama: aer mai curat, refacerea pădurilor, protejarea zonelor necontaminate.

Urmărește interviul cu Dan Grigoroaea, inginer silvic și ranger la Administrația Parcului Național Călimani.  

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

New York Times despre fagii seculari de la Nucșoara

Ce facem cu telefoanele mobile vechi