in

Negocieri acerbe privind Tratatul de limitare a poluării cu plastic

Woman collect garbage on the beach. Environmental protection concept

Încheierea primului tratat privind limitarea poluării cu plastic generează negocieri dure între cele două tabere care susțin limitarea producerii acestuia versus cele care reclamă faptul că statele prezente nu se concentrează suicient asupra gestionării deșeurilor, relatează Reuters.

Delegațiile prezente în Kenya au dezbătut așa numitul „proiect zero”, care enumeră politicile, acțiunile posibile și opțiunile care ar trebui incluse într-un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic până la sfârșitul anului 2024.

Potrivit programului ONU pentru Mediu, cantitatea de plastic produsă va crește deceniul următor, date care i-au determinat Uniunea Europeană și alte zeci de țări să ceară un tratat puternic care să reducă producția  și restricționarea materialelor toxice, cum ar fi PVCul.

De cealaltă parte, însă, industria plasticului și exportatorii de petrol și petrochimie se opun, spunând că tratatul ar trebui să se concentreze pe reutilizarea deșeurilor, argumentând că în prezent doar 10% din cantitatea totală este reciclată.

Arabia Saudită, Rusia, Iran, Cuba, China și Bahrain, sunt țările care fac presiuni ca tratatul să se concentreze mai degrabă pe deșeuri și nu pe controlul producției.

175 de state sunt reunite la Nairobi, Kenya, între 13 și 19 noiembrie, pentru a elabora un isntrument internațional care să ducă la limitarea poluării cu plastic.

Credit foto: actu-environement.com.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Ministrul Mediului: Nu strângeți pet-uri pentru returnare înainte de 30 noiembrie

Pădure urbană la Sibiu