in

Cehia, lider în Europa la reciclarea de textile

Sursă foto: Waste Management World/Adobe Stock

Se estimează că țările UE au generat 6,95 milioane de tone de deșeuri textile în 2020, ceea ce reprezintă aproximativ 16 kg pe an de persoană, potrivit Euronews.

Am văzut cu toții munții de haine vechi care ajung la gropile de gunoi uriașe din țările cu venituri mici. Acum, Cehia este liderul Europei în abordarea problemei, în loc să contribuie la ea.

În fiecare an, în Cehia se aruncă aproximativ 180.000 de tone de textile, doar 3-4% dintre acestea ajungând în containerele de deșeuri mixte. 39.000 de tone sunt sortate pentru reciclare, în timp ce cantitatea de materiale nereciclabile contaminate în containerele mixte se ridică la 75.000 de tone.

Cu toate acestea, țara are un plan de modernizare a practicilor actuale de gestionare a deșeurilor. În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Mediului a anunțat că intenționează să impună colectarea obligatorie a deșeurilor textile începând cu anul 2025. În prezent, colectarea selectivă a deșeurilor textile nu este obligatorie, ceea ce înseamnă că o mulțime de haine aruncate care ar putea fi reutilizate sau reciclate ajung la groapa de gunoi.

În mai mult de jumătate din statele UE este deja obligatorie colectarea separată a textilelor, dar aceasta vizează în principal textilele reutilizabile. Luxemburg și Belgia au cele mai mari rate de colectare separată a textilelor din blocul comunitar, urmate îndeaproape de Țările de Jos și Austria. Fiecare dintre acestea dispune de un sistem de colectare diversificat în sate, orașe și municipii. Totuși, niciunul dintre acestea nu captează mai mult de jumătate din deșeurile textile, iar problema nu se oprește doar la colectare.

Credit foto: Waste Management World

Pentru mai multe articole de acest gen, urmărește categoruia EUROPA.

CE CREDETI?

451 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

INS – Fondul forestier a crescut cu peste 2000 ha în 2023

A înflorit copacul cu lalele