Oamenii de știință au construit o simulare digitală extrem de precisă a planetei Pământ pentru a furniza informații fiabile privind vremea extremă și schimbările climatice.
Acest „geamăn digital” alimentat cu inteligență artificială simulează virtual interacțiunea dintre fenomenele naturale și activitățile umane pentru a prezice efectele acestora asupra unor elemente precum apa, alimentele și sistemele energetice.
În trecut, predicțiile climatice și meteorologice s-au concentrat fie asupra regiunilor locale, fie asupra sistemelor globale mai mari. Noul proiect, cunoscut sub numele de Destination Earth (DestinE), reunește toate aceste informații alături de acțiunile umane pentru a „descrie procesele complexe ale întregului sistem terestru”.
Proiectul, lansat de Comisia Europeană la 10 iunie, cu o finanțare de peste 315 milioane de euro din programul Europa digitală, speră să ofere o metodă de testare a scenariilor care va ajuta factorii de decizie politică și oamenii de știință să se pregătească pentru viitor.
DestinE constă în prezent din două modele – unul axat pe adaptarea la schimbările climatice și celălalt pe fenomenele meteorologice extreme – care se bazează pe date din surse precum Copernicus.
Citește articolul integral pe pagina Euronews.
Credit foto: Terrapass