in

Câteva orașe care fac loc pentru natură

Cum se poate realiza transformarea verde a unui oraș? Stai deoparte și lasă plantele să crească!

De la stupi de albine pe acoperișuri până la canale forestiere care aduc aerul rece în centrele orașelor, idei inovatoare introduc natura în zonele urbane, în întreaga lume. Iată câteva orașe care au găsit modalități de a încorpora verdeața în peisajele lor urbane – în folosul populației și al mediului.

Liverpool, Marea Britanie

În Liverpool, un zid viu a făcut loc naturii în centrul aglomerat al orașului. Având nevoie de puțin spațiu pentru plantare, acesta a transformat exteriorul arid din beton al centrului comercial St John’s în 65 de metri de habitat plin de frunze. Instalat în 2021, 14.000 de plante veșnic verzi au fost plantate pe zidul viu din Liverpool, perfect amplasate pentru a ajuta la captarea unei părți din poluarea generată de stația de autobuz din apropiere.

Izmir, Turcia

Orașul turcesc Izmir speră să reducă poluarea cu ajutorul coridorului ecologic Mavisehir Peynircioglu Stream, o zonă verde de 26.500 m² de vegetație consumatoare de carbon. Deschis în octombrie 2020, în zonă au fost plantați încă 1.150 de copaci și 250.000 de arbuști – toate specii adecvate climatului mediteranean. Liderii proiectului estimează că activitatea polenizatorilor a crescut cu 45% ca urmare a acestui lucru.

Pentru lista completă, puteți vitiza site-ul BBC Earth la acest link.

Exteriorul arid de beton al centrului comercial St John’s, Liverpool. Credit photo: BBC Earth.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

Pisică sălbatică, filmată într-o pădure din Munții Apuseni

O lume a tiparelor