in

MINISTERUL MEDIULUI: Raportul privind speciile invazive,  adoptat

Red fox, vulpes vulpes, small young cubs near den curiously weatching around. Cute little wild predators in natural environment. Brotherhood of animlas in wilderness.

În perioada 28 august – 02 septembrie 2023, a avut loc cea de-a 10-a Reuniune Plenară a Platformei Interguvernamentale privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemelor (IPBES), la Bonn, în Germania.

Cei 143 de membri ai Platformei interguvernamentale de politică științifică privind serviciile de biodiversitate și ecosistem au adoptat “Raportul privind speciile invazive (IAS)”.

Raportul IAS este rezultatul a 4 ani de analiză efectuată de 86 de oameni de știință (din 49 de țări și mai multe domenii) susținută de 200 de autori contribuitori și bazată pe mai mult de 13.000 de referințe.

Este primul raport global, de sinteză, care adună cele mai bune cunoștințe științifice despre speciile invazive. Acesta oferă o imagine de ansamblu bazată pe argumente științifice, analizează tendințele actuale și viitoare și evidențiază posibilele modalități de gestionare cu scopul de a informa factorii de decizie.

Potrivit documentului, peste 3.500 din cele 37.000 de specii invazive, care au fost introduse de multe activități umane în regiuni din întreaga lume, reprezintă amenințări globale majore pentru natură, economie, securitatea alimentară și sănătatea umană.

Speciile invazive (IAS) joacă un rol cheie în 60% din extincțiile globale ale plantelor și animalelor, și costă umanitatea mai mult de 400 de miliarde de dolari pe an – o sumă care s-a quadruplicat în fiecare deceniu din 1970. Odată cu mișcarea provocată de globalizare, degradarea mediului și schimbările climatice, se estimează că numărul speciilor migratoare invazive și impactul acestora vor crește în viitor.

În UE, 88 de specii migratoare invazive sunt strict reglementate, din care 47 de specii de animale şi 41 de specii de plante de interes pentru Uniune. Impactul şi distribuţia IAS în Europa au fost descrise la începutul acestui an într-un raport specific al Centrului comun de cercetare.

Raportul privind speciile invazive (IAS) este disponibil aici

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Brașov – Începe Alpin Film Festival

Proiect caritabil: 53 de școli, grădinițe și alte instituții au energie de la soare