in

Bizonii reintroduși în România pot contribui la eliminarea carbonului

170 de bizoni europeni reintroduși în munții Țarcu din România ar putea contribui la captarea și stocarea carbonului eliberat de până la 84.000 de mașini pe benzină din SUA în fiecare an, potrivit Euronews.

O nouă cercetare a Universității Yale, care nu a fost încă supusă evaluării colegiale, sugerează că aceste ierbivore masive ar putea avea un rol în atenuarea impactului schimbărilor climatice.

Prin pășunatul unei suprafețe de 48 de kilometri pătrați de pajiște într-un peisaj mai larg de 300 de kilometri pătrați, acestea au contribuit la captarea a 54.000 de tone suplimentare de carbon în fiecare an. Aceasta este de aproximativ 10 ori mai mare decât cantitatea care ar fi fost captată de ecosistem fără bizoni.

Reintroducerea bizonilor în România după 200 de ani


Bizonii europeni au fost aproape exterminați de pe întreg continentul din cauza vânătorii galopante între secolele XVII și XIX.

Până în 1900, mai existau doar două populații în sălbăticie: una în pădurea Białowieża, la granița cu Belarus și Polonia, și una în munții Caucazului de Vest, de-a lungul graniței sudice a Rusiei cu Georgia. Aceste două turme au dispărut până în 1927, specia încercând să supraviețuiască într-o mână de grădini zoologice europene.

După ce au dispărut din România în urmă cu peste 200 de ani, Rewilding Europe și WWF România au reintrodus bizonii în Munții Carpați în 2014. Acesta este unul dintre numeroasele proiecte de succes de reintroducere a bizonilor în Carpați.

În total, aproximativ 7.000 de bizoni trăiesc acum în libertate în Polonia, Lituania, Rusia, Ucraina și Slovacia.

Numărul bizonilor din munții Țarcu din România a crescut la 170 de exemplare de la reintroducere – una dintre cele mai mari turme de bizoni în libertate din Europa.

Articolul integral poate fi citi pe pagina Euronews.

Credit foto: Euronews

What do you think?

500 Points
Upvote Downvote

Written by admin

Ziua mondială a albinelor 2024

Ciorile apelează la deducție pentru a lua decizii informate