Gospodăriile britanice dețin 38.449 de tone de cupru în echipamentele electrice vechi, suficient pentru a construi 1.240 de Statui ale Libertății din cupru.
Un nou studiu arată că aparatele electrice aruncate la gunoi ar putea reduce „deficitul de cupru” care amenință să apară în lupta pentru decarbonizare, potrivit Euronews.
Potrivit organizației nonprofit Material Focus, numai în Marea Britanie există cupru în valoare de 316 milioane de euro, ascuns în „sertarele sorții” care conțin articole tehnice nefolosite sau stricate.
Adesea aruncate la coșul de gunoi sau puse în cutii pentru mansardă, în casele britanice există 823 de milioane de articole tehnice nefolosite sau stricate, cum ar fi aparate electrice, cabluri învechite, încărcătoare vechi și alte echipamente greu de reciclat. Cablurile reprezintă una dintre cele mai mari provocări în materie de deșeuri electronice din țară, o gospodărie medie acumulând 23 de cabluri.
Critical Minerals Association explică faptul că acestea conțin cel puțin 20% cupru, ceea ce echivalează cu 3.252 de tone de cupru numai din cabluri în Marea Britanie. Împreună, cele 627 de milioane de cabluri neutilizate din țară s-ar putea întinde până la lună și înapoi.
Alte 38.449 de tone de cupru zac în interiorul aparatelor electrice nedorite și aruncate, suficient pentru a acoperi cererea anuală de cupru utilizată în domeniul tehnologiei din Regatul Unit. În Europa, se generează anual 13 miliarde de kilograme de deșeuri electronice, conform Global E-waste Monitor al ONU.
De ce este cuprul vital în eforturile Europei de decarbonizare?
Fiind un metal infinit reciclabil, cuprul este esențial în dezvoltarea unei economii circulare. Este cunoscut drept „metalul tranziției energetice” pentru rolul său în alimentarea sistemelor de energie regenerabilă și a tehnologiilor ecologice.
Conform Energy Industry Review, sistemele de energie regenerabilă utilizează o cantitate de cupru de până la 12 ori mai mare decât sistemele convenționale, metalul îmbunătățind, de asemenea, eficiența energetică – o tonă de cupru utilizată într-o mașină rotativă, cum ar fi o turbină eoliană, economisește 7.500 de tone de emisii de CO2 pe durata sa de viață.