O echipă a National Geographic a escaladat pentru prima dată îndepărtatul Munte Michael, căutând un lac de lavă în craterul vulcanului.
Lacurile de lavă se numără printre cele mai neobișnuite caracteristici geologice ale planetei. Deși există aproximativ 1.500 de vulcani activi pe Pământ, Muntele Michael este doar al optulea lac de lavă descoperit. Unele dintre ele sunt cazemate de magmă topită care bolborosește, exact așa cum sunt prezentați adesea vulcanii în filme. Altele sunt mai schimbătoare, modificându-și adâncimea sau golindu-se cu totul în funcție de condițiile de presiune din sistem.
Muntele Michael, izolat în Insulele Sandwich de Sud – un teritoriu britanic de peste mări – a captat interesul oamenilor de știință la sfârșitul anilor 1990, când o expediție britanică din Antarctica a observat un model ciudat în pluma care emană în mod regulat de pe vârf. „Pluma, care era neobișnuit de densă, sufla și pufăia”, spune John Smellie, un geolog britanic. În 2001, el a propus într-o lucrare academică posibilitatea existenței unui lac de lavă în craterul Muntelui Michael. În 2019, această posibilitate a fost consolidată de un nou studiu care a folosit imagini din satelit de rezoluție mai mare. Dar nimeni nu a văzut de fapt lacul de pe Muntele Michael de pe Insula Saunders.
Citește articolul la următorul link.