Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare REXDAN din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, apele Dunării de pe teritoriul României transportă în medie aproape 100 de tone de plastic în fiecare an.
Rezultatele studiului arată că porțiunea românească a Dunării transportă cam 48,5 de tone de microplastic și 48 tone de macroplastic pe an.
Cele mai mari cantități sunt înregistrate la stația de prelevare Moldova Veche, aproape de intrarea Dunării în țară, mai mici decât cele colectate din probele de aluviuni de la capătul Dunării, la Gruia și Isaccea.
Potrivit autorilor, bazinele Porțile de Fier I și II servesc ca rezervoare temporare pentru deșeurile de plastic.
„Concentrații ridicate de microplastic au fost găsite la suprafața apei și la adâncimi mai mari, indicând faptul că microplasticele sunt transportate cel mai probabil fixate pe aluviuni minerale, floră și faună, cu un impact major asupra biosferei acvatice”, subliniază reprezentanții Universității Dunărea de Jos.
În următoarea perioadă analizele vor viza sedimentele și peștele, pentru a vedea în ce măsură se adună micropastice în anumite organe ale acestora.
Concluziile preliminare arată că în apă concentrația pe teritoriul României este mult mai mică decât cea generată prin poluarea din țările vecine, din amonte.
Studiul a început în urmă cu șase luni și va mai continua cel puțin un an, urmând ca măsurătorile să fie făcute pe tot parcursul Dunării, a menționat profesor dr. Puiu Georgescu, rectorul UDJ Galați.
Sursa foto: Viața Liberă.