in

România va colecta selectiv deșeurile textile de la 1 ianuarie

Reciclare textile/deșeuri textile
Sursă foto: Waste Management World/Adobe Stock

Începând cu 1 ianuarie 2025, aruncarea hainelor vechi/uzate în containere pentru deșeuri mixte va deveni ilegală atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România. Primăriile trebuie să pună la dispoziția cetățenilor containere pentru reciclarea textilelor.

Industria textilă a devenit unul dintre cei mai mari poluatori la nivel global, iar impactul hainelor asupra mediului este comparabil cu cel al plasticului, scrie Green Report.

În ultimele decenii, producția de articole vestimentare s-a dublat, în timp ce durata medie de utilizare a unei haine s-a redus semnificativ.

Potrivit Agenției Europene pentru Mediu, pentru a produce hainele purtate de o singură persoană pe parcursul vieții, sunt necesare 391 de kilograme de materii prime, 400 de metri pătrați de teren agricol și 9 metri cubi de apă.

Se estimează că, până în 2030, consumul global de îmbrăcăminte și încălțăminte va crește cu 63%, ajungând de la 62 de milioane de tone, în prezent, la 102 milioane de tone.

Îmbrăcămintea reprezintă 81% din consumul total de textile în spațiul comunitar, iar tendința de a folosi articole vestimentare pentru perioade tot mai scurte înainte de a fi aruncate este unul dintre principalii factori care alimentează supraproducția și consumul excesiv.

În România, colectarea de deșeuri textile se limitează, în mare parte, la inițiativele punctuale ale unor magazine de haine care oferă clienților opțiunea de a preda articolele uzate, și ale câtorva primării care au început să monteze containere pentru colectarea textilelor.

CE CREDETI?

189 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

Bicicletă

România, unul dintre cei mai mari producători de biciclete din UE

Târg de Crăciun sustenabil la fosta casă de modă Venus