in

România, țara cu cei mai mulți stupi de albine

The beekeeper takes frame with honey from the beehive.

Potrivit Eurostat, în 2020, în Europa se aflau 8,1 milioane de stupi. Cifrele sunt însă mult mai mari, întrucât datele se referă doar la producătorii de miere, nu și la apicultorii casnici. România numără 1,5 milioane de stupi, o cifră care ne plasează în topul producătorilor de miere din Uniunea Europeană. Italia și Grecia se află pe locul al doilea, cu câte  1 milion de stupi, urmate de Spania și Bulgaria (900.000 de stupi) și de Portugalia, cu 700.000 de stupi.

În ce privește desnitatea, cel mai mare număr de stupi se găsește în regiunea spaniolă Extremadura (300.220). Aceasta este apoi urmată de regiunea portugheză Norte (257.040). Pe locul al treilea se află regiunea românească Nord-Vest, cu peste 250.000 de stupi.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeana a răspuns inițiativei cetățenilor europeni (ECI- European Citizens’ Initiative) „Salvați albinele și fermele!”. Potrivit declarației, prioritatea este să ne asigurăm că propunerile negociate în prezent privind utilizarea durabilă a pesticidelor și restabilirea naturii sunt adoptate și apoi puse în aplicare în timp util. Aceasta recunoaște importanța polenizatorilor în agricultură, un mijloc crucial pentru asigurarea securității alimentare a Uniunii Europene și pentru protejarea biodiversității.

Sursa: ec.europa.eu.

Mai multe articole de acest fel pot fi accesate pe pagina EUROPA a site-ului nostru.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Moldova: La Răscăieți va apărea prima pădure împletită din țară

Ciocănitoarea cu cioc de fildeș, dispărută de 80 de ani – filmată în Louisiana