in

RAPORT: Europa are nevoie de o economie bazată mai mult pe repararea și recondiționarea obiectelor

Consumul nesustenabil în Europa este unul dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și poluării. Două rapoarte ale Agenției Europene de Mediu (AEM) arată că eficientizarea producției a redus unele efecte asupra mediului. Însă, este puțin probabil ca acestea să aducă consumul european la un nivel sustenabil. Va fi necesară o transformare mai profundă a modelelor de consum. 

AEM analizează evoluția volumelor de consum din Europa, pentru a transforma consumul casnic într-unul mai circular și durabil. 

Consumul casnic

Analiza AEM arată că majoritatea presiunilor asupra mediului generate de consumul casnic în Europa nu s-au schimbat semnificativ între 2000-2019. Emisiile de gaze cu efect de seră și poluanți atmosferici au scăzut, dar utilizarea terenurilor, a materialelor și a apei a crescut sau s-a stabilizat în această perioadă. Consumul gospodăriilor din UE a crescut cu 26%, trei sferturi din cheltuieli fiind destinate alimentelor, locuințelor și serviciilor.

AEM subliniază faptul că tendințele actuale de consum din Europa nu sunt sustenabile, deoarece creșterea eficienței în lanțul valoric al producției nu pare să fie suficientă pentru a compensa pe termen lung creșterea nivelului de consum. În plus, multe ecosisteme sunt deja supuse unei presiuni care depășește capacitatea lor de regenerare.

Presiuni asupra mediului și climei cauzate de consumul casnic în Europa

Trecerea la o economie circulară în Europa, cu un grad mai mare de reutilizare, mai puține deșeuri și mai multă atenție acordată biodiversității, poate reduce considerabil impactul negativ al consumului nostru. Acest lucru necesită politici concrete, noi modele de afaceri și schimbări în modelele de consum.

Evaluarea subliniază că niște soluții concrete pot fi obținute prin reorientarea consumului către produse și servicii care utilizează mai puține materiale sau resurse regenerabile și reciclate. Prin acestea se înțelege și un consum mai redus, creșterea duratei de viață a produselor sau modele de partajare care pot reduce cererea de produse noi. O altă soluție este extinderea designului circular al produselor care permite o utilizare mai îndelungată și o reparare, reutilizare și reciclare mai ușoară. 

Rapoartele AEM pot fi accesate la următorul link.

Sursă foto: Next Nature

Pentru mai multe articole de acest gen, accesați rubrica EUROPA.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

Idee pentru România Verde – Un cartier din Paris a recreat atmosfera unui sat în spațiul urban

Cuiburi cu povești – A început numărătoarea berzelor