in

Natura în format digital

În urmă cu 18 ani, patru tineri pasionați și-au propus să pună pe picioare propria afacere, pornind de la ideea digitalizării pădurilor.

„Pentru mine, atunci, dar și acum, reprezentarea digitală a arborilor și a relațiilor dintre aceștia sunt singura cale pentru a asigura obiectivitatea în managementul forestier, spune Bogdan Candrea, care a avut pornit Forest Design. Nu știam unde ne poate duce tehnologia, dar cred că era o nevoie clară de acest tip de servicii, mai spune inginerul silvic.

Din 2002, Bogdan și echipa sa au studiat pădurile, au realizat amenajamente silvice, reconstrucția terenurilor degradate prin împădurire, evaluarea cantității de lemn/biomasă de pe un anumit teritoriu, au evaluat și monitorizat ecosisteme terestre.

În plus, aceștia au realizat sisteme de tip geoportal pentru managementul transparent al resurselor  – de exemplu un geoportal pentru managementul categoriilor de folosință a terenurilor, registrul spațiilor verzi, geoportal pentru specii faunistice și habitate de interes comunitar.

Prin folosirea inteligenței artificiale și a realității virtuale, inginerii au pus la punct un sistem de trasabilitate a resurselor forestiere – VIRTSILV – prin crearea unei colecții de algoritmi capabili să identifice și să reconstruiască părți tăiate din arbori (bușteni) pe care, mai apoi, să le potrivească virtual pe acei arbori din pădure din care au provenit.

Sursa: forestdesign.ro

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

400 de arbori și 8000 de arbuști, plantați la Hârșova

Impactul pădurilor urbane