in

STUDIU – Monitorizarea deșeurilor de plastic cu biosenzori acvatici

Monitorizarea degradării deșeurilor de plastic, în mediul de apă dulce și sărată, ar putea fi realizată rapid și eficient cu ajutorul unor „biosenzori” luminoși construiți pe bază de bacterii, potrivit unui nou studiu.

În fiecare an, Europa produce aproape 26 de milioane de tone de plastic. Plasticul ajunge în lacuri, mări și oceane prin aruncarea deșeurilor și prin sistemele de canalizare și de tratare a apei. În prezent acestea reprezintă 80% din toate deșeurile marine. Plasticul se degradează în mediul înconjurător, generând particule de diferite dimensiuni.

Deșeurile de plastic fac obiectul unor programe de monitorizare și al unor politici de protecție a mediului pe scară largă. Printre acestea se numără strategia UE privind materialele plastice și diverse politici care abordează în mod specific microplasticele, ambalajele, etc. Însă, acestea necesită adesea un personal numeros și calificat, echipamente foarte specializate și metode complexe. Faptul că deșeurile de plastic se pot dezintegra în nanoparticule greu de detectat, creează îngrijorare. Deși este complexă, monitorizarea particulelor de plastic în mediile acvatice este importantă pentru a proteja sănătatea umană și a mediului, inclusiv a ecosistemelor marine.

Un nou studiu a testat o metodă diferită de detectare și urmărire a materialelor plastice pe măsură ce acestea se dezintegrează în apă: biosenzori. Aceștia pot fi concepuți pentru a detecta cantitatea unor substanțe specifice.Tehnica ar putea fi utilizată pentru a examina rapid un număr mare de probe, îmbunătățind metodele actuale de monitorizare.

Citește articolul integral pe site-ul Comisiei Europene.

Credit foto: Comisia Europeană / Shutterstock

Pentru mai multe articole de acest gen, accesați rubrica EUROPA.

What do you think?

500 Points
Upvote Downvote

Written by admin

Păsări de la Dunăre: corcodelul și chirighița

România sălbatică, cel mai premiat documentar românesc