in

Miezul Pământului a încetinit și se mișcă în sens invers

Sursă foto: CNN/forplayday/iStockphoto/Getty Images

În adâncul Pământului se află o minge metalică solidă care se roteşte independent de rotaţiile planetei noastre, ca o sferă care se învârte în interiorul unei alte sfere mai mari. Este un fenomen care rămâne învăluit în mister.

Acest miez interior a intrigat cercetătorii de la descoperirea sa de către seismologul danez Inge Lehmann în 1936, iar modul în care se mişcă – viteza şi direcţia de rotaţie – a fost în centrul unei dezbateri de zeci de ani. Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că rotaţia nucleului s-a schimbat dramatic în ultimii ani, însă părerile oamenilor de ştiinţă rămân divizate cu privire la ceea ce se întâmplă exact şi ce înseamnă aceasta, scrie CNN.

O parte a problemei constă în faptul că interiorul Pământului este imposibil de observat sau eșantionat direct. Seismologii au obținut informații despre mișcarea nucleului interior examinând modul în care se comportă undele provenite de la cutremurele mari care lovesc această zonă. Variațiile dintre undele de intensitate similară care au trecut prin nucleu în momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările de poziție ale nucleului interior și să calculeze rotația acestuia.

Un model de 70 de ani

Un model promițător propus în 2023 descrie un nucleu interior care, în trecut, s-a rotit mai repede decât Pământul însuși, dar care acum se rotește mai încet. Pentru o vreme, cercetătorii au raportat că rotația miezului a coincis cu cea a Pământului. Apoi a încetinit și mai mult, până când miezul s-a deplasat înapoi față de straturile de fluid din jurul său.

La momentul respectiv, unii experți au avertizat că sunt necesare mai multe date pentru a susține această concluzie, iar acum o altă echipă de oameni de știință a furnizat noi dovezi convingătoare pentru această ipoteză privind viteza de rotație a nucleului interior. Cercetările publicate la 12 iunie în revista Nature nu numai că au confirmat încetinirea nucleului, dar au susținut propunerea din 2023 conform căreia această decelerare a miezului face parte dintr-un model de decenii de încetinire și accelerare.

Noile descoperiri confirmă, de asemenea, faptul că schimbările în viteza de rotație urmează un ciclu de 70 de ani, a declarat coautorul studiului, Dr. John Vidale, profesor decan de științele pământului la Colegiul Dornsife de Litere, Arte și Științe al Universității California de Sud.

Impactul fenomenului 

Schimbările în rotaţia nucleului – deşi pot fi urmărite şi măsurate – sunt aproape imperceptibile pentru oamenii de la suprafaţa Pământului, subliniază Vidale. Atunci când nucleul se roteşte mai încet, mantaua se accelerează. Această schimbare face ca Pământul să se rotească mai repede, iar durata unei zile se scurtează. Dar astfel de schimbări de rotaţie se traduc în doar miimi de secundă în lungimea zilei, arată cercetătorul. „Efectul în timpul vieţii unei persoane? Nu-mi pot imagina că înseamnă prea mult”, spune el.

Sursă foto: CNN/forplayday/iStockphoto/Getty Images

What do you think?

500 Points
Upvote Downvote

Written by admin

De ce sunt acum capacele atașate de sticlele de plastic?

Legea privind controlul urșilor bruni din România, adoptată