in

Anumite ciuperci sunt capabile să descompună plasticul

O echipă de cercetători de la Berlin a descoperit că anumite microciuperci pot supraviețui exclusiv cu plastic, degradându-l în forme mai simple, scrie The Independent.

Aceștia au observat că microciupercile din Lacul Stechlin, situat în nord-estul Germaniei, pot prospera pe polimeri sintetici fără nicio altă sursă de carbon.

„Cea mai surprinzătoare descoperire a muncii noastre este că aceste ciuperci au putut crește exclusiv pe unii dintre polimerii sintetici și chiar au format biomasă”, a declarat Hans-Peter Grossart, cercetătorul principal.

Această abilitate de a utiliza plasticul ca unică sursă de hrană le permite ciupercilor din Stechlin să degradeze plasticul mai eficient comparativ cu alte organisme care ar putea avea nevoie de nutrienți sau surse de carbon suplimentare.

Ciupercile sunt deosebit de eficiente în descompunerea poliuretanului, un material comun utilizat, printre altele, în spuma pentru construcții.

În ce privește descompunerea polietilenei, folosit în cazul pungilor de plastic, și a microplasticelor rezultate din abraziunea anvelopelor încărcate cu aditivi de metale grele ce împiedică degradarea, eficiența ciupercilor scade considerabil.

Rezultatul studiului reprezintă un pas înainte, spun cercetătorii, însă este puțin probabil ca doar aceasta să ajute la rezolvarea problemei poluării cu plastic.

Experții susțin că cea mai eficientă modalitate de a combate poluarea cu plastic este reducerea cantității de material care ajunge în mediu.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Proiect de înființare a unei păduri urbane la Galați

Semințe de mei de acum 3000 de ani, într-o locuință antică din Alba