in

Ministrul Mediului: SGR este un succes, dar trebuie să rezolvăm și problema celorlalte fracții

Inquam Photos/Saul Pop

Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a constatat că „aproape în fiecare comună” există un depozit ilegal de deșeuri, după ce a survolat digurile de apărare la Dunăre.

„Eu cred că va trebui să luăm nişte decizii foarte curajoase în ceea ce priveşte trasabilitatea deşeurilor, managementul acestora, mecanisme cum ar fi Plăteşte pentru cât arunci. Aceste lucruri vor trebui completate de un efort suplimentar făcut de autorităţile locale. Ceea ce facem la minister în legătură cu achiziţia de insule digitalizate, în care putem să ştim cine şi cât aruncă la gunoi, şi mai ales centrele de colectare cu acord voluntar, este extrem de benefic. Astăzi, în mare parte dintre cele peste 3.000 de localităţi din România, dacă vrei să-ţi schimbi canapeaua, şifonierul, televizorul, cauciucurile de la maşină sau faci curăţenie în baie, schimbi gresia, de cele mai multe ori cetăţenii fie nu ştiu, fie nu au cum să se debaraseze de acele lucruri. În cel mai bun caz merg şi le lasă la ghena de gunoi, lucru care dă bătăi de cap inclusiv salubristului”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

Oficialul a admis faptul că SGR rezolvă o mică parte din întregul sistem al gestionării deşeurilor în România.

„Ceea ce vreau să subliniez este că suntem pe deplin conştienţi că, dincolo de succesul Sistemului de Garanţie-Returnare, înţelegem cât de puţin rezolvă acest sistem. Cred că suntem obligaţi să fim ambiţioşi în continuare şi pe celelalte fracţii. Cred că România are un potenţial formidabil şi mă bucur să văd mai nou că se deschid noi şi noi capacităţi de reciclare în România, fie că discutăm despre plastic, fie că discutăm despre sticlă. Sper să existe acest lucru şi la aluminiu”, a afirmat ministrul Mediului.

Credit foto: Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Foto: Inquam Photos/Saul Pop

CE CREDETI?

427 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Prima intervenție de igienizare pe Via Danubiana

16 orașe din țară au intrat în cursa pentru a deveni neutre climatic