in

40.000 de tone de deşeuri electronice au fost colectate anul trecut

Asociația Environ, una dintre primele organizații licențiate în România pentru transfer de responsabilitate în domeniul colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), a gestionat în 2023 o cantitate de 39.165 tone deșeuri, adică 3.413.546 bucăți. De la roboți care înlocuiesc sau simplifică munca umană, dispozitive smart de control al locuințelor de la distanță, echipamente de divertisment și până la instrumente de îngrijire personală, jucării sau chiar țigări electronice, astăzi echipamentele electrice au devenit parte integrantă a vieții moderne.

Potrivit datelor Eurostat, piața europeană a echipamentelor electrice și electronice a crescut cu 85% în ultimii 8 ani, ceea ce a dus implicit la creșterea cantității de deșeuri tip DEEE. În România, doar la nivelul anului 2021, ultimul pentru care există date, au intrat pe piață 13,8 kg de echipamente electrice și electronice pe cap de locuitor, media europeană fiind de 23,7 kg/cap de locuitor. În medie, un european deține 74 de dispozitive electronice dintre care cel puțin 13 sunt nefolosite (dintre care 4 sunt stricate și 9 sunt în stare de funcționare), potrivit WEEE Forum.

Chiar dacă este lider mondial în privința cantității de deșeuri electrice colectate și reciclate, Europa nu reușește să îndeplinească încă ținta impusă de directivele europene, adică minim 65% din cantitatea de echipamente pusă pe piață în cei 3 ani anteriori. Mai precis, rata medie raportată la nivel european pentru anul 2021 este de 46,2%, în vreme ce în România rata de colectare pentru a fost de 31,7%.

Asociația ENVIRON, care reprezintă obligațiile a circa 1.100 de producători care pun pe piață echipamente electrice și electronice importate sau produse sub marcă proprie, respectiv 27% din totalul companiilor înregistrate la Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului, este unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul managementului deșeurilor de echipamente electrice și electronice. În cei peste 16 ani de activitate a reușit să gestioneze peste 225.000 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice și să organizeze peste 4.000 de puncte de colectare.

Articolul poate fi citit pe pagina Adevărul.

Credit foto: CHOICE

What do you think?

500 Points
Upvote Downvote

Written by admin

FOTO Grădina Botanică din Craiova

Elveția: E nevoie de mai multe cercetări privind intenția de modificare a radiației solare