in

16 septembrie, Ziua internațională pentru protecţia stratului de ozon

view of the Earth from space, blue planet and deep black space

Anul acesta, se împlinesc 38 de ani de la semnarea Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție a stratului de ozon.

Știm că, fără șumina soarelui, viața pe Pământ nu ar fi posibilă; știm însă și că energia acestuia este prea puternică pentru noi, dacă nu ar exista stratul de ozon, o păturică invizibilă care ne protejează de radiațiile ultraviolete nocive.

Diminuarea stratului de ozon are influențe negative asupra imunității noastre, lucru care duce la infecții, cataracte, diferite tipuri de cancer, arsuri dar și reducerea culturilor.

Stratul de ozon, aflat la altitudini de 10-50 de km deasupra pământului, a fost descopeit descoperit în 1913 de fizicienii francezi Charles Fabry şi Henri Buisson.

În 1974, doi oameni de ştiinţă americani au descoperit că anumite substanţe chimice,  clorofluorocarburile (CFC), pot distruge molecula de ozon.

Printre acestea sunt incluse substanțe prezente în sistemele de răcire ale frigiderelor, aparatelor de aer condiţionat, în spray-uri și în procesul de producere a spumelor industriale şi a componentelor electronice.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Lacul de smarald

Sistemul Garanție-Returnare. Ce este și când va fi implementat