in

Via Transilvanica, prin ochii fascinați ai unui străin

Via Transilvanica
Sursă foto: Facebook/Via Transilvanica

Via Transilvanica, un traseu provocator de 1.400 de kilometri, străbate în diagonală România și cuprinde pajiști montane, păduri de basm și mănăstiri medievale, scrie Damien Gabet, jurnalist freelancer, scriitor și blogger de turism, în The Guardian.

„După aproximativ șapte minute de mers pe bicicleta electrică, primele semne de dependență au devenit evidente. Pe măsură ce urcam pe dealurile cețoase din Bucovina, în nordul României, butonul «power assist» al bicicletei mele semăna mai degrabă cu un dozator de morfină. Sergiu, ghidul grupului meu, știa ce pun la cale. «Fii sincer cu tine – folosește modul ‘turbo’ doar dacă trebuie!», a strigat el. Degetul meu mare s-a ascuns sub ghidon”, povestește el.

Am fost invitat să iau parte la prima plimbare (și drumeție) cu ebike a operatorului de turism Slow Cyclist de-a lungul unei secțiuni din Via Transilvanica din România. Supranumit „Camino-ul Estului”, acest traseu reunește străvechi drumuri comerciale și de creștere a animalelor, croindu-și drum spre sud-vest de la Putna, lângă granița cu Ucraina, până în satul Drobeta-Turnu Severin, aflat la 1 400 km distanță și la mică distanță de Serbia.

În egală măsură atracție ecoturistică, proiect artistic și linie de viață economică, Via Transilvanica este un traseu cu poveste.

Unele părți ale traseului sunt prea abrupte și alunecoase pentru biciclete, cu excepția celor mai avansați, așa că am abordat secțiunea de dimineață pe jos. Ploaia se potolise și aerul era plin de miros de conifere umede, pământ exotic și fum de lemn. Priveliștile erau deja la înălțimea instantaneelor din broșura Slow Cyclist: Pajiști de munte în stil elvețian, culmi cu vârfuri de pin și ferme care nu ar părea deplasate într-un film de groază popular de Robert Eggers.

Citește restul articolului aici.

CE CREDETI?

97 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

Cercetășie pe apă

Peste 200 de tineri din toată țara au participat la proiectul „Cercetășie pe Apă”

Delta Dunării

National Geographic scrie despre adevărata frumusețe a Deltei Dunării