in

Sursă alternativă de oxigen, descoperită în adâncul oceanului

Fenomenul a fost descoperit de o echipă de cercetători în 2013, în timp ce studiau ecosistemele de pe fundul mării într-o zonă situată între Hawaii și Mexic.

În timpul expediției, echipa a trimis un modul pe fundul mării pentru a efectua experimente automate. Odată ajuns acolo, modulul a transportat camere cilindrice pentru a închide mici secțiuni ale fundului mării, împreună cu puțină apă de mare, pentru a crea „un microcosmos închis al fundului mării”, arată autorii studiului.

Modulul de aterizare a măsurat apoi timp de câteva zile modificarea concentrației de oxigen din apa de mare izolată.

În mod normal, fără organisme care să elibereze oxigen în apă și fără alte organisme care să consume gazul, concentrațiile de oxigen din interiorul camerelor ar trebui să scadă încet.

De data aceasta însă, în zona Clarion-Clipperton, instrumentele au arătat că apa prelevată a devenit mai bogată, nu mai săracă în oxigen.

Cercetătorii au adunat date și mai târziu, în 2021 și 2022, apoi au verificat cu măsurători bazate pe o tehnică alternativă: concentrația de  oxigen a crescut, cel puțin pentru o vreme.

„Probabil pentru că energia care determină scindarea moleculelor de apă se epuizează. Rămâne întrebarea de unde provine această energie” se întreabă unul dintre cercetători.

Eva Stüeken, biogeochimist la Universitatea din St Andrews, Marea Britanie, spune că rezultatele acestui studiu ar putea avea implicații și în ceea ce privește modul în care se caută forme de viață în spectrul de lumină al planetelor extrasolare.

„Avem o altă sursă de oxigen pe planetă, alta decât fotosinteza”, spune coautorul studiului, Andrew Sweetman. Descoperirile ar putea avea, de asemenea, un impact semnificativ și în ceea ce privește înțelegerea modului în care a apărut viața, notează Nature.

Credit foto: Carbon Brief. Sursa: space.com.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Municipiul Alba Iulia va avea cinci păduri urbane

8 august, Ziua internațională a pisicii