in

România, gazda ediției a VI-a a Congresului European al Rangerilor

Congresul Rangerilor
Sursă foto: Foundation Carpathia

România va găzdui cea de-a VI-a ediție a Congresului European al Rangerilor (ERC), care va avea loc între 6 și 10 octombrie 2025. Cu tema „Rangerii – Vocea naturii: Construim o punte între comunitățile locale și conservarea naturii”, evenimentul va reuni peste 200 de rangeri din întreaga Europă pentru a dezbate provocările și soluțiile în conservarea naturii.

Congresul se va desfășura la Complexul Cheile Grădiștei din Moieciu, si este organizat de Federația Europeană a Rangerilor (ERF), Asociația Rangerilor din România (ARR) și Fundația Conservation Carpathia.

Rangerii sunt esențiali în protejarea biodiversității și a ecosistemelor, sunt membri activi ai comunităților locale și contribuie la conservarea ariilor protejate din întreaga țară.

În România, 13 parcuri naționale, ce se întind pe aproximativ 317.000 de hectare, și 14 arii naturale protejate, ce cumulează aproximativ 565.000 de hectare, sunt gestionate cu ajutorul rangerilor, care monitorizează fauna și flora, și oferă informații despre natură vizitatorilor.

La acestea se adaugă rezervația Biosferei Delta Dunării și numeroase situri Natura 2000, care sunt administrate cu ajutorul rangerilor.

Aceștia sunt, de asemenea, un suport esențial pentru echipele de cercetare și contribuie la studiul și conservarea ecosistemelor. Totodată, colaborează strâns cu autoritățile locale pentru a proteja aceste zone valoroase.

Congresul își propune să dezbată una dintre cele mai mari provocări ale lumii moderne – găsirea unui echilibru între nevoile comunităților locale și ale celor de conservare a naturii.

În contextul schimbărilor climatice și al crizei biodiversității, rolul rangerilor este esențial. Ca protectori ai naturii, rangerii explică vizitatorilor importanța conservării ecosistemelor și creează conexiuni durabile între oameni și mediul înconjurător.

Munții Făgăraș, cu pădurile lor virgine și ecosistemele diverse, reprezintă un exemplu de biodiversitate valoroasă care merită protejată. Participanții vor discuta despre importanța implicării oamenilor din aceste zone în protejarea biodiversității și vor analiza soluții care să consolideze încrederea între specialiștii în conservare și localnici.

Congresele europene de rangeri, organizate de Federația Europeană a Rangerilor (ERF), au început încă din 2007, iar ediția din 2025 va marca o etapă importantă în colaborarea internațională a rangerilor. Prima ediție a avut loc în Parcul Național Retezat din România, iar acum, după mai bine de 18 ani, România va fi din nou gazda acestui eveniment important.

Citește mai multe aici.

CE CREDETI?

74 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

lac Poiana Brașov

Proiect de igienizare a lacurilor de agrement din Noua și Poiana Brașov