Datele științifice arată că riscurile de mediu sunt responsabile pentru o mare parte din bolile cardiovasculare, cea mai frecventă cauză de deces în Europa.
O analiză a Agenției Europene de Mediu (AEM) oferă o imagine de ansamblu a legăturii dintre mediu și bolile cardiovasculare. Reducerea poluării, a temperaturilor extreme și a altor riscuri de mediu sunt acțiuni rentabile pentru a reduce atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
Datele indică că factorii de mediu sunt cauza a cel puțin 18% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare în Europa. Printre acești factori se numără inclusiv expunerea la poluare atmosferică, temperaturi extreme, fumatul pasiv și plumb.
Cu toate acestea, AEM remarcă că această cifră este probabil subevaluată. Aceste cifre nu iau în considerare expunerea la locul de muncă, poluarea fonică sau substanțele chimice toxice, altele decât plumbul. În plus, factori precum poluarea luminoasă nocturnă sau efectul cumulat al expunerii la diferite substanțe chimice, sunt încă slab înțeleși.
Riscurile de mediu pot fi prevenite, dar cetățenii au posibilități limitate de a se proteja singuri. Astfel, sunt necesare legi și reglementări și punerea lor eficientă în aplicare pentru a reduce povara unor astfel de boli.
Articolul integral poate fi citit pe site-ul oficial al Agenției Europene de Mediu.
Sursă foto: AEM
Pentru mai multe articole de acest gen, accesați rubrica EUROPA.