Majoritatea locurilor de scăldat din Europa au îndeplinit standardele de calitate a apei ale UE în 2022, potrivit celui mai recent raport anual. Evaluarea, realizată de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în colaborare cu Comisia Europeană, evidențiază cele mai curate locuri de scăldat din Europa.
Calitatea apei din zonele de coastă este în general mai bună decât cea a apei din râurile și lacurile interne. Zonele de coastă reprezintă aprox. două treimi din totalul locurilor de scăldat din Europa. În 2022, 88,9% dintre locurile de scăldat de coastă au fost clasificate ca fiind de o calitate excelentă. În comparație doar 79,3% dintre locurile aflate în interiorul continentului au fost categorizate ca fiind „excelente”.
În 2022, 95% din apele pentru scăldat din Cipru, Austria, Grecia și Croația îndeplineau standardul de calitate „excelentă”. În Malta, Bulgaria, România, Slovenia și Luxemburg, toate apele pentru scăldat evaluate au îndeplinit standardul minim de calitate în 2022.
Îmbunătățirea calității apei din 2006 până în prezent
De la adoptarea Directivei privind apele pentru scăldat în 2006, ponderea siturilor „excelente” a crescut și s-a stabilizat în ultimii ani. Ponderea apelor pentru scăldat cu o calitate slabă a apei a scăzut în ultimul deceniu, fiind stabilă din 2015. În 2022, apele pentru scăldat cu o calitate slabă a apei reprezentau 1,5% (315 situri) din totalul apelor din UE. Acest lucru arată că riscul pentru sănătate al înotului în aceste locații scade încet în Europa. Însă, 45 de situri pentru scăldat au fost clasificate ca fiind slabe după cel puțin cinci ani consecutivi. Dintre acestea, nouă au reușit să își îmbunătățească calitatea până la nivelul suficient în 2022.
Calitatea apei pentru scăldat în apele de coastă este, în general, mai bună datorită capacității mai mari de autoepurare a acestor ape. În plus, multe dintre apele de îmbăiere din Europa Centrală sunt situate în lacuri și iazuri relativ mici, precum și în râuri cu un debit scăzut. În comparație cu zonele de coastă, aceste ape interioare sunt mai sensibile la poluarea pe termen scurt. Printre cauze ale poluării se numără ploile abundente de vară sau secetă, în special în timpul verii.
Marea majoritate a apelor de scăldat europene se găsesc în 47 de orașe mediteraneene din patru țări. Grecia (37 de locuri de scăldat în 7 orașe), Franța (280 locuri scăldat; 9 orașe), Italia (343 locuri scăldat;13 orașe) și Spania (192 locuri scăldat; 18 orașe). Alte ape pentru scăldat sunt distribuite în 7 orașe din Portugalia și în 2 orașe din Croația, Danemarca și Albania.
Articolul integral poate fi citit pe site-ul oficial al Agenției Europene de Mediu.
Sursă foto: Conde Nast Traveller
Pentru mai multe articole de acest gen, accesați rubrica EUROPA.