Oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape de înțelegerea mărilor bioluminiscente datorită unei noi baze de date care se întinde pe secole, scrie Euronews.
„Întregul aspect al oceanului era ca un câmp acoperit de zăpadă. Nu era aproape niciun nor pe cer, însă cerul părea negru ca și cum s-ar fi dezlănțuit o furtună”. Acestea sunt cuvintele scrise de un marinar în 1854, după ce a întâlnit fenomenul rar pe care marinarii îl numeau „marea lăptoasă”.
Aceste fenomene oceanice strălucitoare au nedumerit oamenii timp de secole. „Măreția îngrozitoare” descrisă de marinarul secolului al XIX-lea – care l-a făcut să creadă că sfârșitul este aproape – știm acum că este o formă de bioluminescență: lumina emisă de organismele vii în timpul reacțiilor chimice din corpul lor.
Dar această bioluminescență oceanică este încă învăluită în mister. Pentru a încerca să înțeleagă acest fenomen, cercetătorii din SUA au creat o bază de date care combină 400 de ani de mărturii oculare ale marinarilor cu date satelitare moderne.
Echipa de la Colorado State University (CSU) și Cooperative Institute for Research in the Atmosphere afirmă că acest lucru va ajuta navele de cercetare să anticipeze când și unde va apărea o mare lăptoasă, permițându-le să colecteze probe.
„Mările lăptoase sunt expresii incredibile ale biosferei noastre a căror semnificație în natură nu am determinat-o încă pe deplin”, spune profesorul Steven Miller, coautor al unui nou studiu despre baza de date. „Însăși existența lor indică conexiuni neexplorate între suprafață și cer și între rolurile microscopice la scară globală ale bacteriilor în sistemul terestru.
„Cu ajutorul acestei noi baze de date, realizată pornind de la navele maritime din secolul al XVII-lea până la navele spațiale din timpurile moderne, începem să construim o punte de la folclor la înțelegerea științifică.”
Se crede că mările lăptoase sunt cauzate de activitatea bacteriană – cel mai probabil de o bacterie microscopică luminoasă numită Vibrio harveyi. Această tulpină specifică a fost descoperită trăind pe suprafața algelor dintr-o floare de către o navă de cercetare care a reușit să recolteze o mostră în 1985.
Cu toate acestea, având în vedere că aparițiile cristaline sunt rare și, de obicei, au loc în regiuni îndepărtate ale Oceanului Indian, oamenii de știință s-au străduit să obțină informații biologice pentru a confirma acest lucru.
Citește articolul integral aici.