Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Local, în parteneriat cu Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti şi cu sprijinul altor parteneri locali, lansează proiectul „Poteca de poveste de la Cetatea Colţ”, scrie Radio Vacanța.
Proiectul propune o abordare inovatoare de interpretare a patrimoniului geologic, natural şi cultural, prin crearea unui traseu tematic în aer liber utilizând benzile desenate.
Traseul, cu o lungime de un km, va fi amenajat în comuna Râu de Mori, pe drumul care leagă satul Suseni de Cetatea Medievală Colţ – monument istoric emblematic al Ţării Haţegului, considerat inspiraţie pentru romanul „Castelul din Carpaţi” al lui Jules Verne.
Proiectul urmăreşte promovarea biodiversităţii, geodiversităţii şi a moştenirii istorice locale printr-un limbaj accesibil şi captivant pentru publicul tânăr.
Elementul de originalitate al potecii este reprezentat de panourile ilustrate de cunoscutul grafician Şerban Andreescu, care vor transpune vizitatorii într-o poveste spusă cu ajutorul benzilor desenate. Traseul va fi completat de puncte de popas, indicatoare tematice, figurine din lemn interactive şi un sistem digital de monitorizare a vizitatorilor.
Perioada de desfășurarea proiectului este mai – septembrie 2025.
Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 229 de teritorii din 50 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.
Citește articolul integral aici.