Organizația Națională Cercetașii României încheie cu succes proiectul național „Cercetășie pe Apă”, prin care și-a propus educarea tinerilor cu privire la efectele poluării cu plastic a apei: au fost organizate 3 tabere educaționale în natură, dar și 6 acțiuni de igienizare a malurilor, precum și întâlniri deschise cu instituțiile publice de mediu.
Peste 200 de copii și tineri din toată țara au luat parte la activitățile implementate până în prezent.
Proiectul face parte din programul „Cu Apele Curate” și este susținut de Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde și Asociația pentru Relații Comunitare.
Programul de granturi „Cu Apele Curate” răspunde inițiativelor menite să contribuie la reducerea poluării cu plastic a apelor din România, inițiative prin care organizațiile își propun să tragă un puternic semnal de alarmă și pun în practică acțiuni îndrăznețe de conștientizare privind importanța protecției mediului, acționând la nivel de individ și comunitate.
Aproape 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României, conform unui studiu realizat în perioada 2022-2023 în cadrul acestui program.
„Dincolo de datele și cifrele concrete care ne-au îngrijorat, ne uităm în jur și vedeam sticle de plastic plutind pe râuri sau pungi care atârnă din vreo creangă. Am decis că trebuie să facem ceva și așa a luat naștere proiectul ‘Cercetășie pe Apă’ – în jurul căruia am reușit să mobilizăm comunități și oameni faini, cărora le pasă mult de mediul înconjurător”, spune Daniela Borontiș, manager de proiect.
Proiectul s-a desfășurat în trei regiuni ale țării (Oltenia, Moldova și Transilvania), abordând poluarea a trei râuri principale: Dunărea, Siretul și Mureșul. Peste 300 de persoane au luat parte la activități educaționale și s-au strâns peste 600 de saci cu deșeuri de pe malurile râurilor vizate.
Citește mai multe AICI.