in

Parisul, în fruntea clasamentului european al orașelor prietenoase cu ciclismul pentru copii

Paris bicicletă
Credit foto: Bloomberg

Parisul era cândva cunoscut pentru traficul cu viteză excesivă și pentru tehnica de parcare care presupunea împingerea ușoară a mașinilor pentru a se înghesui pe un loc – dar acum s-a clasat pe primul loc într-un clasament european al orașelor prietenoase cu mersul pe bicicletă pentru copii, lăsând Amsterdamul pe locul al doilea și Copenhaga în urmă, scrie The Guardian.

Analizând 36 de orașe europene din punctul de vedere al adecvării infrastructurii de ciclism pentru copii, raportul a constatat că metropola franceză a ajuns pe primul loc datorită investițiilor pentru Jocurile Olimpice din 2024 și unei inițiative de 250 de milioane de euro pentru construirea a 180 km de piste pentru bicicliști sub conducerea primarului socialist Anne Hidalgo.

Folosind date privind pistele separate pentru bicicliști, vitezele reduse de 30 km/h și „străzile școală” pe care traficul este limitat, organizația non-profit Clean Cities Campaign (CCC) a plasat orașul belgian Anvers pe locul al treilea, înaintea Bruxelles-ului, Lyon-ului, Helsinki-ului, Barcelonei, Bristol-ului, Oslo-ului și Ghent-ului.

„Printre cele mai importante orașe, unele – cum ar fi Amsterdam și Copenhaga – sunt recunoscute ca pionieri de lungă durată în mobilitatea urbană progresivă, care au început reproiectarea infrastructurii de transport cu decenii în urmă”, se arată în raport. „Altele – precum Paris, Bruxelles și Londra – au realizat progrese remarcabile doar în ultimii 10 ani. Acest lucru demonstrează că o schimbare semnificativă este posibilă într-o perioadă relativ scurtă de timp.”

Mobilitatea copiilor pe bicicletă în orașe este o măsură-cheie, se arată în raport, deoarece 70% din populația UE trăiește în zone urbane, 14% din locuitori au sub 14 ani, iar copiii sunt utilizatori vulnerabili ai drumurilor.

Citește articolul integral aici.

CE CREDETI?

50 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

bioluminescență

Povești ale marinarilor, vechi de 400 de ani, oferă noi informații despre bioluminescență