În urmă cu aproape cinci ani, BP s-a aventurat pe o cale ambițioasă de a se transforma dintr-o companie petrolieră într-o afacere axată pe energia cu emisii reduse de carbon, scrie Reuters.
Compania britanică încearcă acum să revină la originile sale de mare actor în domeniul petrolului și gazelor naturale, cu o creștere care să se ridice la nivelul rivalilor, să revigoreze prețul acțiunilor sale și să calmeze îngrijorările investitorilor cu privire la profiturile viitoare.
Companiile rivale Shell și Equinor, controlată de statul norvegian, reduc, de asemenea, planurile de tranziție energetică stabilite la începutul acestui deceniu.
Schimbarea de strategie are la bază evoluțiile nefavorabile din ultimii ani: criza energetică europeană de după invadarea Ucrainei de către Rusia și pierderile suferite la mai multe proiecte de energii regenerabile, în special la centralele eoliene offshore cauzate de costurile ridicate, dificultățile tehnice și problemele din lanțul de aprovizionare.
Dar companiile nu au abandonat total investițiile în energie cu emisii scăzute de carbon. Mai degrabă, spun directorii, ei se concentrează pe domenii precum biocombustibilii, care ar putea genera profituri rapide.
Shell, BP și Equinor continuă, de asemenea, să finalizeze unele proiecte eoliene offshore care se află în construcție și spun că ar putea investi în continuare dar numai dacă profiturile sunt competitive.
Totodată studiază utilizarea hidrogenului în procesul de rafinare a petrolului pentru a reduce în principal amprenta de carbon a industriei petroliere.
TotalEnergies din Franța se află într-o situație complet diferită, investind continuu în energii regenerabile, depășind cu mult capacitatea instalată a Shell și BP în centrale eoliene și solare.
Încetinirea planurilor de tranziție energetică ale companiilor coincide cu avertismentele conform cărora lumea va rata obiectivul susținut de ONU de a limita încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, care este necesar pentru a evita impactul catastrofal al schimbărilor climatice.
În timp ce directorii din industrie se concentrează pe creșterea randamentelor pe termen scurt prin creșterea cheltuielilor cu petrolul și gazele, perspectivele consumului de combustibili fosili sunt din ce în ce mai incerte.