Vântul și rotația Pământului mențin curenții de suprafață ai oceanelor în continuă mișcare, iar acești curenți sunt principalul motiv pentru care plasticul plutitor și alte deșeuri se deplasează atât de departe. Un prim exemplu al acestui fenomen este Marea Insulă de Gunoi din Pacific.
Acesta a atras atenția oamenilor de știință, a ecologiștilor și a publicului deopotrivă. Și, deloc surprinzător, multe dintre primele proiecte de curățare a oceanelor la scară largă au început chiar acolo.
Înțelegerea Marii insule de gunoi din Pacific
Marea insulă de gunoi din pacific este o colecție masivă de resturi de plastic, unelte de pescuit abandonate și alte gunoaie care se acumulează în Oceanul Pacific de Nord.
Aceste materiale plastice pot avea nevoie de sute de ani pentru a se descompune și, chiar și atunci când o fac, devin microplastice minuscule care intră în lanțurile alimentare marine.
Această supă învolburată de deșeuri reprezintă o mare amenințare pentru viața marină, păsările de mare și chiar pentru sănătatea umană atunci când fructele de mare contaminate ajung în farfuriile noastre.
S-ar putea să vă imaginați pata ca pe o insulă uriașă plutitoare de gunoaie, dar, în realitate, este mai degrabă o zonă masivă de resturi împrăștiate.
Acest lucru o face dificil de curățat, deoarece o mare parte din gunoaie sunt mici bucăți de plastic dispersate în apă.
O alternativă mai inteligentă de curățare
În loc să urmărească gunoaiele, oamenii de știință sugerează acum să se folosească de fluxul natural al oceanului pentru a face treaba. Un nou studiu a cartografiat zonele în care apa tinde să converge și să tragă resturile în buzunare strânse.
„În loc ca bărcile să trauleze încet și să consume combustibil, ele își pot menține poziția și plasele stabile într-un loc în care curenții canalizează și agregă obiectele în derivă”, a declarat Rodrigo Duran, cercetător științific la Planetary Science Institute și coautor al studiului.
Citește restul articolului aici.