Anul trecut, cele 342 de municipalități din Țările de Jos au colectat 8,1 miliarde de kilograme de deșeuri menajere, ceea ce reprezintă 453 de kilograme per locuitor al Țărilor de Jos. Această cifră este puțin mai mică decât cea din 2022, de 453 de kilograme de deșeuri menajere pe locuitor, a raportat Statistics Netherlands (CBS). De asemenea, acesta a raportat că mai multe municipalități nu cer localnicilor să își separe deșeurile în diferite categorii de reciclare, ci au un procesator de deșeuri care le separă după colectare.
Cea mai mare parte a deșeurilor menajere sunt „deșeuri reziduale” – deșeuri care nu sunt reciclate. Aceste deșeuri au scăzut de la 182 de kilograme pe cap de locuitor în 2022 la 177 de kilograme anul trecut, conform NL Times.
Deșeurile organice au fost al doilea cel mai mare deșeu colectat anul trecut, cu 92 de kilograme pe cap de locuitor, în creștere de la 89 de kilograme pe cap de locuitor în anul precedent. „În zonele urbane, cu multe clădiri înalte, există mai puțin spațiu pentru pubelele de gunoi destinate separării unor deșeuri precum cele organice. Acest lucru se reflectă în cifre, unde Amsterdam, cu 4 kg de deșeuri organice pe locuitor, a ieșit mult sub medie”, a declarat CBS.
Din ce în ce mai multe deșeuri sunt reciclate pe măsură ce Țările de Jos depun eforturi pentru o economie circulară. Majoritatea municipalităților se concentrează pe faptul că locuitorii se ocupă singuri de sortarea deșeurilor și colectează separat materiale precum hârtia, deșeurile organice și sticla.
Dar, pe măsură ce eficiența instalațiilor de post-separare se îmbunătățește, tot mai multe municipalități își separă deșeurile după colectare. Aproximativ un sfert dintre municipalitățile olandeze își separă deșeurile reziduale printr-un procesator de deșeuri după colectare.