in

Cum transformăm deșeurile organice într-o resursă valoroasă?

Sursă foto: OneGreenPlanet/Jerome.Romme/Shutterstock

În loc să aruncăm alimentele stricate la gunoi, le putem recicla sustenabil creând compost. Ce putem recicla în compost și care este metoda?

În România, resturile alimentare și deșeurile de grădină reprezintă aproximativ 20% din totalitatea deșeurile. O soluție la îndemână pentru a reduce cantitatea acestora pe care o trimitem la groapa de gunoi este transformarea lor în compost.

Ce este compostul?

Dacă ți s-a stricat un fruct, o legumă, nu ști ce să faci cu iarba tăiată, cu de zațul de cafea, de coji de ouă sau de frunzele plantei, o soluție ecologică este să le transformi în compost.

Compostul este o substanță organică rezultată după descompunerea deșeurilor vegetale și animale. Bogat în nutrienți, compostul ajută la îmbunătățirea structurii solului, îi crește fertilitatea și reține umiditatea.

Există o rețetă destul de simplă prin care se poate obține un compost de calitate. O recomandare e ca materialele folosite pentru obținerea compostului să fie în egală măsură bogate în azot și carbon.

Folosirea compostului în grădini reduce nevoia de îngrășăminte chimice, care dăunează mediului.

Mai mult, reciclarea organică are un impact pozitiv și asupra mediului, prin diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, responsabile de schimbările climatice.

Cum se produce compostul

Sunt mai multe metode pentru producerea compostului.
Compostarea la sol – cea mai simplă metodă. Este ideală pentru
grădinile mari, unde se poate aloca un spațiu suficient de mare pentru crearea unei grămezi de compost direct pe pământ.

Compostarea în recipiente este recomandată pentru grădinile mai mici. Se pot folosi bidoane de plastic, containere speciale pentru compost, sau cutii din lemn.

Citește articolul integral pe pagina Green-Report.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

Legea privind controlul urșilor bruni din România, adoptată

Sistem de colectare a deșeurilor pe Crișul Negru