Cicloturismul internațional se reia la Timișoara odată cu redeschiderea frontierei româno-sârbe de pe pista de biciclete, construită pe digul canalului Bega. Experiența poate fi trăită o dată pe lună, mai precis în ultima săptămână a fiecărei luni, când autoritățile celor două țări au convenit să amplaseze și să deschidă un punct de control mobil. Acesta funcționează sâmbăta și duminica, între orele 8.00 – 20.00.
Primele weekenduri preconizate în care trecerea graniței va fi posibilă sunt următoarele: 29-30 martie (biciclete), 26-27 aprilie (biciclete) și 23-24-25 mai (tranzit naval/portuar pentru ambarcațiuni și biciclete).
O excursie cu bicicleta de la Timișoara la Zrenjanin – 85 de kilometri – poate să înceapă sâmbătă dimineața. Primii kilometri, mai exact 37, se parcurg pe pista din România, care este funcțională încă din martie 2015. De atunci, se putea pedala liniștit până la frontieră.
Până în dreptul localității Sânmihaiu Român (aproximativ 15 kilometri de Timișoara) se merge cu bicicleta pe partea stângă a Begăi, apoi se traversează podul de fier „Modoș” și se continuă pe partea dreaptă.
Până acolo, pe drum sunt trei popasuri unde bicicliștii își pot trage sufletul: primul dinspre Timișoara este La Căpițe, al doilea este La Pod Popas, imediat după podul de la Utvin, iar al treilea este La Livadă. Peste tot se poate bea suc sau bere, dar se poate și mânca, de la pizza și gulaș la ceaun, până la clătite bănățene.
Din livadă, bicicliștii mai au de pedalat încă 22 de kilometri, până în dreptul localității Otelec. Pe traseu apare o terasă nouă, dar și Plaja Nouă, un loc de relaxare cu un lac artificial unde se poate practica schi nautic.
Se trece pe lângă cele două ecluze care facilitează navigația pe Bega, cea de la Sânmihaiu Român și cea de la Uivar.
Cei care vor să facă pauză la Otelec, ultima localitate românească înainte de frontieră, trebuie să iasă de pe pistă și să traverseze podul peste Bega.
Citește restul articolului AICI.