În 2022, Direcția Generală de Asistență Socială din București a colectat peste 800 de tone de haine vechi. Dintre acestea, peste 700 de tone sunt donate, restul fiind păstrate pentru sezonul următor.
O parte dintre obiectele colectate, în general încălțăminte, sunt aruncate (1,2 tone), întrucât sunt foarte deteriorate.
Potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Fashion Revolution, numărul hainelor pe care le cumpărăm a crescut cu 60% în ultimii 20 de ani, în timp ce durata de viață a acestora este de două ori mai scurtă.
Datele sunt importante, întrucât industria modei este al doilea cel mai mare consumator de apă la nivel global. În plus, consumul de energie electrică și utilizarea substanțelor chimice în procesul de producție sunt considerabile.
Din fericire, românii aruncă mai puține haine decât restul europenilor; le poartă mai mult, le reutilizează. Cu toate acestea, numărul mare de magazine, oferta bogată de haine și încălțăminte și prețurile convenabile au crescut nevoia și dorința de a avea mai mult și de a cumpăra mai des.
Prin urmare, cei care vor să doneze o parte din haine în loc să le arunce, au la dispoziție câteva soluții, atât în București, cât și în țară. Iată o listă a acestor centre sociale sau comerciale:
Complexul de servicii sociale Ominis, situat pe Strada Turnu Măgurele nr. 17A, sector 4.
Sediul central al D.G.A.S.M.B, amplasat pe Strada Constantin Mille nr. 10, sector 1.
Punctul Perla, localizat pe Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 1, sector 1.
Spălătoria Socială de pe Strada Armeniș nr. 2, sector 3.
Spălătoria Socială de pe Strada Drumul Taberei nr. 24, sector 6.
Strada Șerban Vodă nr. 43-49, sector 4, lângă DGITL sector 4, în spatele bisericii.
H & M, Zara, Kaufland, Auchan.
Lista se referă la centre din București, însă în fiecare oraș mare au fost instalate containere de colectat haine vechi.
Credit foto: bihon.ro.