in

Calitatea aerului în UE e mai bună; poluarea rămâne o problemă

Sursă: Clean Air Task Force

Calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ în Europa în ultimele decenii, dar aerul poluat reprezintă în continuare cel mai mare pericol pentru sănătatea mediului european și mondial. Potrivit analizei Agenției Europene de Mediu (AEM) privind datele referitoare la calitatea aerului pentru 2022 și 2023, calitatea aerului din Europa continuă să se îmbunătățească, însă, în multe zone, în special în orașe, poluarea rămâne peste nivelurile de siguranță recomandate.

„Situația calității aerului în Europa în 2024” prezintă date privind nivelurile principalilor poluanți atmosferici în Europa în 2022 și 2023 și compară aceste concentrații cu standardele de calitate a aerului din UE și cu nivelurile orientative pentru sănătate ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Datele din 2022 sunt finale și validate de țările raportoare, în timp ce analiza din 2023 se bazează pe date provizorii.

Calitatea aerului în Europa se îmbunătățește, dar standardele UE nu sunt încă respectate în întreaga Uniune, arată analiza AEM. În 2022, doar 2% dintre stațiile de monitorizare europene au înregistrat concentrații de particule fine peste valoarea limită anuală a UE. Cu toate acestea, aproape toți europenii (96%) care locuiesc în orașe sunt expuși la concentrații de particule fine care depășesc nivelul orientativ al OMS.

Informarea AEM arată, de asemenea, că există diferențe semnificative între țări și regiuni, zonele din Europa Centrală și de Est prezentând niveluri mai ridicate de poluare. În 2022, doar Islanda a înregistrat concentrații de particule fine mai mici decât nivelul orientativ al OMS. Concentrații mai mari decât valoarea limită au fost măsurate în trei state membre ale UE: Croația, Italia și Polonia.

Credit foto: Clean Air Task Force

What do you think?

500 Points
Upvote Downvote

Written by admin

Bunicul urșilor, filmat într-o pădure din Suceava

Ciorile pot număra până la patru – studiu