in

A fost descoperită o nouă categorie de lemn

Sursă foto: New Scientist/garfotos/Alamy

Oamenii de știință au descoperit un tip complet nou de lemn, o descoperire care ar putea amplifica capacitatea unor copaci de a stoca carbon. „Arborele lalea” are o structură a lemnului la scară nanometrică care se situează undeva între lemnul de tip dur și cel de tip moale, denumit „lemn mediu”, ceea ce poate explica de ce este atât de eficient în stocarea carbonului, precizează Science Daily.

Această descoperire poate deschide noi oportunități de îmbunătățire a captării carbonului în plantațiile forestiere prin plantarea unui copac cu creștere rapidă, întâlnit mai frecvent în grădinile ornamentale.

Studiul a constatat că arborii de lalea, care sunt înrudiți cu magnoliile și pot crește cu mult peste 30 de metri înălțime, au un tip unic de lemn care nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de lemn existente.

Oamenii de știință de la Universitatea Jagiellonian din Polonia și de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au utilizat un microscop electronic cu baleiaj la temperaturi scăzute (crio-SEM) pentru a obține imagini ale arhitecturii la scară nanometrică a pereților celulari secundari (lemn) în starea lor nativă hidratată.

Cercetările anterioare au demonstrat că arborii de lalea cresc rapid și au rate ridicate de captare a carbonului, ceea ce îi face candidați populari pentru plantațiile concepute pentru stocarea carbonului.

Acești arbori s-au separat de rudele lor apropiate, magnoliile, în urmă cu aproximativ 30 până la 50 de milioane de ani. Aceasta a fost o perioadă din istoria Pământului în care concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon au scăzut brusc de la 1000 de părți pe milion (ppm) la aproximativ 320 ppm, potrivit New Scientist.

CE CREDETI?

470 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

Cicloturismul în România – Țara Dornelor, aventură în inima Bucovinei

Șoimul dunărean în peste 20.000 de cadre