in

Ziua Mondială a Albinelor, 20 mai

Ziua mondială a albinelor
Sursă foto: Pixabay

Ziua mondială a albinelor este sărbătorită în fiecare an pe 20 mai pentru a atrage atenția asupra rolului esențial pe care albinele și alți polenizatori îl joacă în menținerea sănătății oamenilor și a planetei.

Ziua oferă guvernelor, organizațiilor, societății civile și cetățenilor interesați de pretutindeni ocazia de a promova acțiuni care să protejeze și să consolideze polenizatorii și habitatele acestora, să îmbunătățească abundența și diversitatea lor și să sprijine dezvoltarea durabilă a apiculturii.

Ziua mondială a albinelor pune în lumină habitatul polenizatorilor pentru a îmbunătăți condițiile de supraviețuire a acestora, astfel încât albinele și alți polenizatori să poată prospera.

Data a fost aleasă deoarece este ziua în care s-a născut Anton Janša, un pionier al apiculturii moderne. Janša provine dintr-o familie de apicultori din Slovenia, unde apicultura este o activitate agricolă importantă cu o tradiție îndelungată.

Albinele și alți polenizatori, cum ar fi fluturii, liliecii și păsările colibri, sunt din ce în ce mai amenințați de activitățile umane.

Polenizarea este, totuși, un proces fundamental pentru supraviețuirea ecosistemelor noastre. Aproape 90% din speciile de plante sălbatice cu flori din lume depind, în întregime sau cel puțin parțial, de polenizarea animală, împreună cu peste 75% din culturile alimentare din lume și 35% din suprafața agricolă mondială.

Nu numai că polenizatorii contribuie în mod direct la securitatea alimentară, dar ei sunt esențiali pentru conservarea biodiversității.

Tema din acest an, „Bee inspired by nature to nourish us all”, subliniază rolul esențial pe care albinele și alți polenizatori îl joacă în sistemele agroalimentare și în sănătatea ecosistemelor planetei noastre. Într-adevăr, polenizatorii sunt din ce în ce mai amenințați de pierderea habitatelor, practicile agricole nesustenabile, schimbările climatice și poluare.

Declinul acestora pune în pericol producția alimentară, crește costurile și exacerbează insecuritatea alimentară, în special pentru comunitățile rurale.

Citește mai multe aici.

CE CREDETI?

50 Points
Upvote Downvote

Scris de admin

capre negre

Trei generații de capre negre, în inima Retezatului – VIDEO