Secțiunea din România a Deltei Dunării este plină de minunății naturale, dar Pădurea Letea, o porțiune a zonei umede în care pădurile verzi cresc pe dune nisipoase și unde aleagră caii sălbatici, este deosebit de captivantă, scrie National Geographic.
Alunec pe o cale navigabilă îngustă, într-o barcă mică de observare, cu punte deschisă, prin mlaștini. În apropiere, caii sălbatici pasc pe câmpii verzi, în timp ce la orizont pădurea străveche strălucește în soarele dimineții. „Nimeni nu știe cum a apărut această pădure”, spune ghidul local și expertul în fauna sălbatică Daniel Petrescu, cu binoclul în mână.
După ce m-am alăturat unei croaziere de patru zile, într-un grup mic, care explorează una dintre cele mai mari zone umede naturale din Europa, mă aflu în secțiunea românească a Deltei Dunării.
O rezervație a biosferei înscrisă în patrimoniul UNESCO, zona de 1.200 de mile pătrate este un refugiu pentru mai mult de 300 de specii de păsări rezidente și migratoare, inclusiv pelicani, chirighițe și vulturi codalbi, ceea ce o face un magnet pentru ornitologi.
Dar cel mai mult ne încântă vizitarea Pădurii Letea, una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România, protejată din 1938. Aceasta se întinde pe o mică suprafață de mai puțin de 11 mile pătrate, între brațele Dunării, în Deltă, unde un strat de sol fertil se așterne peste dune întinse. Aceasta adăpostește cele mai nordice păduri subtropicale din Europa și abundă de plante rare.
Potrivit răposatului biolog român Nicolae Botnariuc, mai mulți factori ar fi putut contribui la originea sa. Este posibil ca Marea Neagră să fi adus unele semințe din Ucraina, Dunărea să fi colectat altele din Europa, iar păsările să fi purtat altele pe pene, în cioc și în stomac.
„Dunele de nisip s-au format în urmă cu aproximativ 14.000 – 11.000 de ani, însă Letea a început să se dezvolte abia în urmă cu aproximativ 500 de ani”, spune Daniel. „Este una dintre cele mai tinere păduri virgine din Europa. Există părți care nu au fost atinse niciodată de oameni.”
Citește restul articolului AICI.