Înființat în urmă cu 60 de ani, acvariul din Piran a devenit o importantă instituție educațională și de cercetare în efortul de a conserva biodiversitatea marină.
Situat într-o clădire istorică din portul de pescuit Piran, lângă ceea ce a fost pe vremuri o piață de pește, acvariul păstrează 140 de specii diferite de organisme reprezentative pentru Adriatica de Nord, inclusiv aproximativ 60 de specii de pești.
Cei aproximativ 60.000 de vizitatori care vin în fiecare an să îl vadă pot observa diversitatea florei și faunei din nordul Adriaticii în 27 de bazine de expoziție, dintre care cel mai mare este un bazin de 11 000 de litri cu podea deschisă, cu rechini, peștișori de mare, moluște cenușii, bibani, gândaci și alți pești.
În bazine pot fi văzute bancuri de biban de mare, mugilide, doradă și alți pești de mare deschisă care înoată, precum și pești de apă de coastă.
Cu toate acestea, Acvariul Piran este mult mai mult decât un spațiu expozițional. Din 2022, acesta face parte din Centrul științific al Universității din Primorska și este dedicat cercetării, educației și cooperării cu alte instituții de cercetare.
Luând cuvântul în cadrul unei dezbateri care a marcat cea de-a 60-a aniversare a acvariului, la 5 decembrie, Lovrenc Lipej, biolog la Stațiunea de biologie marină din Piran, a remarcat importanța tot mai mare a cooperării între instituții cu diferite tipuri de expertiză și discipline.
Speciile care pot fi observate în acvarii dispar din sălbăticie, unde instituții precum Acvariul Piran sunt esențiale. „Nu numai pentru expunere, ci și pentru educație”, a spus el.
Citește articolul integral pe pagina Slovenia Times.