in

Pașaportul digital al produselor, implementat până în 2027

INQUAM PHOTOS?OCTAV GANEA

În numai câțiva ani, fiecare produs va deține un pașaport digital care ne va oferi acces la o mulțime de informații despre el și care ar putea îmbunătăți procesul de luare a deciziilor de cumpărare, contribuind la o societate mai durabilă.

Concret, pașaportul digital ne va informa cu privire la reutilizarea, reparabilitatea, reciclarea și eliminarea produselor.

La sfârșitul anului trecut, membrii UE au semnat un acord provizoriu în acest sens. Iar la jumătatea lui aprilie, are loc la Bruxelles Forumul Mondial al Economiei Circulare (WCEF 2024), unde pașapoartele digitale pentru produse vor fi subiectul principal al discuțiilor.

În esență, un pașaport digital pentru produse este o înregistrare digitală ce va oferi detalii despre viața acestora. Mai exact, pașaportul digital va oferi informații despre materialele utilizate în crearea produsului, impactul acestuia asupra mediului, originea produsului, modalități de eliminare responsabilă a produsului, precum și informații relevante despre garanție sau întreținere.

În plus, vom afla despre durabilitatea produsului, dar și dacă respectă standardele de calitate și siguranță. Totul va putea fi accesat printr-un suport digital, care poate fi un cod QR sau un cod de bare, pe care îl vom scana cu telefonul.

Sursa: adevărul.ro.

CE CREDETI?

500 Points
Upvote Downvote

Scris de Marilena Ion

Studiu – 90% dintre microplastice, eliminate prin fierberea apei

Regele pădurii: Fagul polonez este arborele anului 2024