Înființată în 1856 și construită pe dealul Copoului, Grădina Botanică din Iași a fost prima de acest tip din România. După ce a fost reorganizată și extinsă, după 1945, aceasta este, astăzi, cea mai mare și mai frumoasă din țară.
Iată câteva lucruri mai puțin știute despre aceasta:
- Are 80 de hectare de teren, pline cu mii de copaci și plante, specii locale sau exotice.
- Specialiștii de aici au reușit să înmulțească teiul lui Eminescu, plantând, în 1981, doi copaci identici.
- Ca să-i vizitezi fiecare alee, seră, sector și colțișor, ai nevoie de trei zile.
- A fost creată de naturalistul și medicul Anastasie Fătu, care a cumpărat, din fonduri proprii, un teren unde a început să amenajeze prima grădină botanică din țară.
- Abandonată o vreme după moartea acestuia, grădina a fost refăcută de Societatea de Medici și Naturaliști din Iași.
- Mai târziu, în 1963, a fost ales ca teren de amplasare a grădinii botanice Dealul Copoului. Atunci au fost preluate terenuri largi, s-a organizat o rețea de drumuri și alei, plantații noi și sere cu material din vechea grădină botanică. După 1990, au mai fost cumpărate terenuri și au fost amenajate alte sectoare.
- Include un sector de plante utilitare, secția botanică, rosariumul cu peste 600 de trandafiri, secția flora globului sau sectorul dendrologic cu arbori autohtoni, dar și arbori exotici, primiți de la 500 de grădini botanice din lume.
- Tot aici se află două izvoare de apă minerală: izvorul nr. 3, Amfiteatru, și izvorul nr. 5, Ruina.
- Grădina are și o secție destinată persoanelor cu dizabilităţi de vedere, unde speciile de plante, bogate în uleiuri eterice, sunt prevăzute cu explicaţii în alfabetul Braille.
Credit foto: Planiada.